Rozdiel medzi pneumatikami pre SUV , 4x4 a osobné autá

person Autor: Gabriel Nagy list Kategória: Blog Dátum: favorite Návštevy: 135

Pri pohľade na naše cesty si skôr narodení vodiči, určite spomenú, že niekedy nebol taký pestrý výber vozidiel. Rôzne kategórie od elektrických kolobežiek po obrovské traktory a nákladné vozidlá. A niekde medzi nimi sú tie, ktorých je na cestách najviac – osobné , SUV a 4x4. Všetky sú určené na prepravu osôb ale sú samozrejme rozdielne. A tieto rozdiely so sebou prinášajú aj odlišnosti v používaných pneumatikách. 

Osobné vozidlá nevyžadujú nič špeciálne, ak sem samozrejme nezahrnieme elektrické a športové vozidlá. Štandardné osobné vozidlo nie je príliš ťažké ani nemá za úlohu jazdiť v ťažkom teréne.

SUV ( Sport Utility Vehicle ) sú akýmsi hybridom medzi pick-upom, off-roadom a rodinným Vanom. Ide o prirodzený vývin novej kategórie vozidiel, v ktorej sa cestujúci cítia bezpečne kvôli výške auta a pohonu všetkých kolies, aj keď to nie je čistokrvné terénne auto. Výška a 4WD ešte neznamená, že s autom môžete zdolávať ťažký terén, ale samostatná kategória pneumatík je už nevyhnutná. Autá SUV ponúkajú komfortnú jazdu na asfaltových cestách v obci aj mimo nej a spotreba tiež nie je príliš vysoká.

Vozidlá 4x4 ( off-road ) sú ešte mohutnejšie a na rozdiel od SUV nie vždy ponúkajú komfortnú jazdu na asfaltových cestách.  Môže za to podvozok a pneumatiky, ktoré musia byť špeciálne vyrobené pre tieto vozidlá. A v tomto prípade nejde ani tak o rýchlostný index ako o typ povrchu kde sa vozidlo pohybuje. 

Pneumatiky pre osobné autá

Každé vozidlo, podľa značky, modelu a typu motora má predpísané rozmery a indexy pneumatík. Je to preto, lebo výrobca pri vývoji auta spolupracuje s výrobcom pneumatík a na základe váhy, motorizácie a kategórie vozidla, určuje ktoré pneumatiky sú pre toto auto najvhodnejšie. Väčšinou ide o štandardné rozmery a indexy pneumatík, rozdiely sú len ak má vozidlo vyššiu motorizáciu a tým pádom aj vyššiu konštrukčnú rýchlosť a silnejšie brzdy. Pneumatiky musia zvládať zrýchlenie aj prudké brzdenie a tiež rôzne jazdecké štýly vodičov.

Aj keď väčšinou znesú pneumatiky viac ako definujú ich indexy, netreba sa na to spoliehať. Každopádne pneumatiky pre osobné autá sú určené na jazdenie po spevnených cestách. Nejaký ten výmoľ, obrubník alebo poľná cesta sa dá vydržať, len si treba dávať pozor na výšku pneumatiky. S rozmerom 205/55 R16 prejdete aj po poľnej skratke s kukuricou v kufri, ale s 225/40 R18 už riskujete na tejto ceste zničenie pneumatiky, aj bez kukurice v kufri. 

Pri výbere pneumatík na osobné auto sa riaďte pokynmi vo veľkom technickom preukaze, ale nemusíte hľadať nič špeciálne. Ak nemáte elektrické auto alebo športiak.

letné pneumatiky pre SUV

Pneumatiky pre SUV

Vozidlá SUV sú primárne určené na jazdu po spevnených cestách ale znesú aj trochu horší terén. Treba si dávať pozor na pohon kolies. To, že sa jedná o SUV ešte neznamená, že má auto automaticky pohon všetkých štyroch kolies. A bez 4x4 je to v podstate vyvýšené a ťažšie osobné vozidlo.

Vozidlá SUV majú vo väčšine prípadov predpísané pneumatiky s vyššou výškou bočnice a vyšším indexom hmotnosti. Výrobcovia pneumatík označujú pneumatiky pre tieto vozidlá veľmi jednoduchou zrozumiteľnou skratkou – SUV . 

Nie vždy je zmena v dezéne, oproti pneumatikám na osobné autá, ale bočnice pri SUV pneumatikách sú vždy zosilnené. Primárne sú určené na jazdu v meste a na štandardných cestách, tak aby cestujúcim poskytli čo najväčší komfort jazdy.

Ak máte na svojom SUV pohon všetkých kolies, nemusíte sa obávať ani trochu náročnejšieho terénu alebo zasnežených ciest. Dostanete sa aj na svoju chatu v horách, ak tam samozrejme vedie nejaká cesta :). 

Pri výbere pneumatík na SUV auto sa riaďte pokynmi vo veľkom technickom preukaze a hľadajte pneumatiky s označením SUV. Aj pri výbere diskov odporúčame jednoduchšie prevedenia s hrubšími lúčmi.

V ďalšom článku Vám ukážeme iné rozdelenie alebo typy pneumatík napríklad do terénu. článok nájdete: TU