Rozdiel medzi pneumatikami pre SUV , 4x4 a osobné autá - 2. časť

person Autor: Gabriel Nagy list Kategória: Články Dátum: favorite Návštevy: 112

Pri pohľade na naše cesty si skôr narodení vodiči, určite spomenú, že niekedy nebol taký pestrý výber vozidiel. Rôzne kategórie od elektrických kolobežiek po obrovské traktory a nákladné vozidlá. A niekde medzi nimi sú tie, ktorých je na cestách najviac – osobné , SUV a 4x4. Všetky sú určené na prepravu osôb ale sú samozrejme rozdielne. A tieto rozdiely so sebou prinášajú aj odlišnosti v používaných pneumatikách. 

Pneumatiky pre off-road vozidlá 4x4

Pneumatiky pre off-road vozidlá sú samostatnou triedou v ponuke výrobcov. Nie všetci vyrábajú aj takýto typ pneumatík preto je výber zúžený. 

V minulosti boli tieto pneumatiky určené výhradne do terénu ale dnes je počet vozidiel 4x4 taký rozšírený a používajú sa aj na konvenčných cestách, takže výrobcom neostávalo nič iné len vyvíjať off-road pneumatiky, ktoré sú vhodné aj na klasické cesty. Teraz si už kúpite pneumatiky v pomere 80-20 ( off-road 80% a cesty 20% ). 

Pneumatiky pre 4x4 sú veľmi ľahko rozpoznateľné, lebo sú oveľa masívnejšie s veľkými drážkami a blokmi v dezéne. A samozrejme bočnice sú podstatne vyššie, takže aj priemer 16“ vyzerá ako 22-23“. 

Pri výbere pneumatík na off-road ( 4x4 ) auto sa riaďte pokynmi vo veľkom technickom preukaze a hľadajte pneumatiky s označením 4x4.  Aj pri výbere diskov odporúčame kategórie off-road a 4x4. 

Používanie pneumatík SUV na osobné autá a naopak

Pri prezúvaní pneumatík používajte na svoje auto len tie pneumatiky, ktoré odporúča výrobca. Neobúvajte na osobné auto pneumatiky s označením SUV a naopak.

Každé auto je stavané na niektoré rozmery pneumatík a úplným vybočením by ste stratili dobré jazdné vlastnosti auta, prípadne znížili bezpečnosť jazdy ak napr. nepoužijete na SUV pneumatiky so zosilnenou bočnicou.

V prípade, že výrobca netrvá na použití SUV pneumatík, môžete používať aj štandardné pneumatiky. Môže sa tak stať pri malých SUV bez pohonu všetkých kolies.

pneumatiky pre off-road

Letné pneumatiky a zimné pneumatiky

Neverte rečiam, že pohon všetkých kolies zabezpečí bezpečnú jazdu na snehu aj s letnými pneumatikami. Nie je to pravda. 

Môžete mať silný motor, rôzne elektronické nastavenia a pohon všetkých kolies ale ak je na ceste sneh a ešte aj stúpanie, nebudete môcť s letnými pneumatikami bezpečne jazdiť, ak vôbec budete vedieť rozhýbať auto. 

Preto v každom prípade odporúčame prezuť auto pred zimnou na zimné pneumatiky a v lete si počkať na teploty nad 7°C a tak prezuť na letné. Spoliehať sa na teplú zimu v našich regiónoch sa neoplatí. Sneh a mrazy môžu prísť zo dňa na deň a pneuservisy budú mať voľné kapacity až o niekoľko dní.

Celoročné pneumatiky

S pneumatikami pracujeme už dlho na celoročné máme svoj názor. Musíme uznať, že výrobcovia odvádzajú výbornú prácu a celoročné pneumatiky od renomovaných výrobcov ponúkajú skoro rovnaké jazdné vlastnosti ako zimné alebo letné pneumatiky. Vždy sa však jedná o „hybridné“ pneumatiky, ktoré nemôžu zabezpečiť rovnaké jazdné vlastnosti v lete za každého počasia a rovnako v zime za každého počasia. Výrobcovia síce všade deklarujú, že celoročné pneumatiky by sa mali používať len v teplotách nad 7°C, ale túto informáciu musíte „hľadať“. Pri veľkých a ťažkých autách ako sú SUV určite odporúčame používať sezónne pneumatiky. Pri off-road 4x4 je to dané prostredím, kde sa chcete pohybovať s autom. Tam sa pneumatiky vyberajú podľa iných kritérií.

Základné pravidlo pri výbere pneumatík je zistenie údajov o pneumatikách vo vašom technickom preukaze. Ak ste auto kupovali ako jazdené, nespoliehajte sa na rozmer, ktorý je aktuálne na aute. Predchádzajúci majiteľ mohol na auto obuť pneumatiky, ktoré by tam nemali správne byť. Overte si to v TP a pri kúpe sa poraďte so svojím pneuservisom alebo web-shopom.

1 časť tohto článku nájdete: tu