Celoročné pneumatiky , zimné pneumatiky, letné pneumatiky a 4 ročné obdobia

person Autor: Gabriel Nagy list Kategória: Články Dátum: favorite Návštevy: 267

Výhody a nevýhody, ktoré majú celoročné pneumatiky už boli popísané naozaj vo množstve článkov. Aj na náš starší článok reagovalo viacero vodičov a tak sme sa rozhodli napísať ešte raz zopár informácií o sezónnom používaní pneumatík. Poradili sme sa s výrobcami pneumatík a vytipovali niektoré otázky, ktoré trápia vodičov.

1. Prečo musím v zime používať zimné pneumatiky ? Nie je to len marketingový ťah, keď ma pneuservis presviedča, že musím mať v lete letné pneumatiky a v zime zimné pneumatiky ? Niekedy sa jazdilo len na celoročných a nepamätám si, že by bolo tak veľa nehôd.

Uisťujeme Vás, že sa nejedná o klamanie vodičov. Tak ako sa snáď všetko vo svete vyvíja aj pneumatikársky priemysel napreduje. A to spolu s automobilovým. Kým pred 30-50 rokmi bolo 45-50kW najrozšírenejším výkonom auta, dnes je priemer niekde okolo 100kW a príchodom elektrických áut výkon stúpa raketovo hore. Počet vozidiel na cestách sa tiež zvýšil. V minulosti bolo jedno auto v rodine a dnes sú to minimálne dve alebo tri. Preto stúpa aj počet nehôd na cestách. 

Zimná pneumatika a letná pneumatika je vyrobená tak aby čo najlepšie zvládala svoje ročné obdobie a podmienky na cestách. A nie je to len o dezéne pneumatiky. Áno, zimná pneumatika má drsnejší dezén, veľa drážok a lamiel, do ktorých sa zachytáva sneh a tak lepšie priľne ku zasneženej vozovke ako letná pneumatika. Veľký rozdiel je však v zmesi, z ktorej je vyrobená pneumatika na zimnú sezónu a na letnú sezónu. Na priľnavosti a ovládaní závisí bezpečnosť jazdy a preto nesmie pneumatika v zime a lete tvrdnúť. A to zabezpečuje práve gumová zmes. Zimná pneumatika je výborná v teplotách 7°C a menej a letná pneumatika naopak. 

A legislatíva v mnohých krajinách tiež určuje aký typ pneumatík musí byť v konkrétnom ročnom období na aute. 

2. Kedy mám prezuť na zimné pneumatiky ? Keď napadne prvý sneh, alebo budú cez deň mrazy ? 

Sú rôzne odporúčania a zákony v štátoch EU. V Nemecku sa odporúča prezúvať ObO ( Október bis Ostern – od Októbra do Veľkej Noci ) ale vieme, že toto pravidlo nemusí fungovať. Výrobcovia odporúčajú prezuť na zimné pneumatiky keď teplota klesne pod 7°C a nie je hlásené otepľovanie. Nečakajte na sneh ani na prvý mrznúci dážď. Je lepšie byť pripravený na zimu ako ostať zaskočený snehom a poľadovicou pri ceste domov z práce. Príchodom leta je to voľnejšie lebo letné počasie nie je až tak veľmi nebezpečné pre zimnú pneumatiku ako naopak. 

Pod 7°C však zimná pneumatika brzdí oveľa bezpečnejšie a na kratšiu vzdialenosť ako letná pneumatika. 

3. Je používanie zimných pneumatík v lete zakázané ? Môžem na nich jazdiť celý rok ?

Na Slovensku nie je proti zákonné používať zimné pneumatiky v lete. Letná pneumatika v zime to už nemá také jednoduché a keď je na ceste súvislá vrstva snehu, ľadu a pod. musia byť aspoň na hnacej náprave zimné pneumatiky. Je ale otázne prečo by ste mali riskovať nehodu alebo úraz, kvôli pneumatikám, za ktoré zaplatíte napr. v rozmere 225/45R17 spolu 300€ ( Matador ). Pri jazdení 10-15.000km v sezóne Vám vydržia 3 zimy, čo je 100€ na jednu sezónu. Je to veľa oproti ľudskému zdraviu alebo oprave auta za niekoľko tisíc euro ?

Riešením môže byť aj celoročná pneumatika, ale pred tým ako sa ju rozhodnete kúpiť poraďte sa so svojím pneuservisom. Veľa záleží na štýle jazdy a podnebí kde sa s autom jazdí.

4. Naozaj sa zimné pneumatiky opotrebúvajú rýchlejšie ako letné ?

Áno aj Nie. Závisí to na vonkajšej teplote. Ak používate zimné pneumatiky v zime alebo v podnebí kde teplota (okrem malých výkyvov) neprekročí 10-15°C, nebude opotrebenie obzvlášť drastické. Používanie zimnej pneumatiky v letných horúčavách je však niečo iné. Pri testoch sa zistilo, že zimnej pneumatike hrozí pri vysokých horúčavách aj roztopenie alebo, pri prechode cez horúci asfalt, vytrhnutie časti z dezénu. A to je ďalší dôvod prečo sa neodporúča jazdiť na zimných pneumatikách v lete.

pneumatiky_Dunajská_Streda

5. Zimy už nie sú čo bývali, preto chcem používať celoročné pneumatiky. Jazdím asi 10-12.000 km ročne a maximálne 70-100km od bydliska, okres Dunajská Streda. Je pre mňa celoročná pneumatika vhodné riešenie ?

Ak je to u Vás podobné, sú celoročné pneumatiky dobrým riešením. Výrobcovia využívajú bohaté nadobudnuté skúsenosti pri výrobe celoročných pneumatík. Ak sa budete s autom pohybovať v blízkosti svojho domova a neopustíte svoj región, v ktorom sa celý rok udržiava mierne podnebie, je celoročná pneumatika dobrý kompromis. Musíte však rátať s tým, že nikdy nebude podávať taký kvalitný výkon v lete ako letná pneumatika a v zime ako zimná pneumatika. Neodporúčame na nej vyraziť v zime do hôr a oblastí s častým výskytom snehu. Medzi jej výhody patrí, že nemusíte 2x ročne prezúvať pneumatiky a starať sa o ich uskladnenie. Na druhej strane sa opotrebujú rýchlejšie, keďže na nich jazdíte celý rok. 

6. Je lepšie jazdiť v lete na celoročných alebo zimných pneumatikách ? Prečo sa neodporúča jazdiť v lete na zimných pneumatikách ?

Aj keď celoročné pneumatiky nie sú ideálne riešenie na leto, určite ich odporúčame viac ako zimné pneumatiky. 

Jazdenie na zimných pneumatikách v lete neodporúčame hlavne z týchto dôvodov: 

Bezpečná jazda – materiálová zmes letnej pneumatiky je vyvinutá na teploty nad 7°C, zimnej pod 7°C. Brzdná dráha zimnej pneumatiky sa predlžuje a dochádza k vysokému opotrebeniu dezénu.

Komfort jazdy – letná pneumatika má nad 7°C lepšiu priľnavosť, kým zimná pneumatika pri týchto teplotách priľnavosť stráca. Preto má auto s letnými pneumatikami lepšiu ovládateľnosť a trakciu.

Spotreba pohonných hmôt – kvôli drsnejšiemu dezénu a odlišnej zmesi sa zimná pneumatika ťažšie odvaľuje na teplej vozovke. Preto má vyšší valivý odpor a tým pádom je aj spotreba PHM vyššia.

predaj pneumatík Dunajská Streda

Sortiment pneumatík je veľmi široký a pri kúpe musíte brať ohľad na rôzne veci ako sú – typ vozidla ( spaľovací motor, elektro motor ), región v ktorom sa pohybujete ( mierne podnebie, extrémne podmienky ), štýl jazdy ( športová, ekonomická ), finančná stránka a pod..

Preto odporúčame navštíviť taký pneuservis alebo webshop, kde sa Vám „chcú“ venovať a nebudete len poradové číslo. Ak Vám vie predajca odpovedať na dôležité otázky, môžete si byť istý, že sa v pneumatikách vyzná. A nemusí to byť len pneuservis. Odborníci sú už aj vo webshopoch. A ako to zistíte ? Pred objednaním si do webshopu zavolajte a poraďte sa s predajcom. Určite aj sami zistíte či hovoríte s niekým, kto sa v pneumatikách naozaj vyzná alebo si musí všetko overiť na internete.