Prvý test letných pneumatík 2024 – 205/55 R16 výsledky

person Autor: Gabriel Nagy list Kategória: Články Dátum: favorite Návštevy: 309

Prvý veľký test letných pneumatík máme ukončený. AutoBild otestoval letné pneumatiky v rozmere 205/55 R16, ktoré patria do kategórie najrozšírenejších pneumatík a nájdeme ich na autách strednej triedy pri kompaktných autách ako sú Seat Leone, Škoda Octavia, VW Golf, Kia Cee'd, Hyundai i30 a pod.

V prvom kole sa urobil test na brzdy a z 55 rôznych značiek pneumatík sa do finále dostalo 20 kandidátov. Tieto letné pneumatiky prešli podrobnejším testom až napokon výsledky určili víťaza.

Víťazom v teste letných pneumatík sa tentokrát stal Michelin Primacy 4+. Na druhom mieste skončil Continental PremiumContact 7 a na treťom Bridgestone Turanza 6. Konečné výsledky týchto troch značiek boli veľmi podobné až je niekedy otázne, či je poradie správne. Záleží na tom aký pohľad zvolíte, a ktoré kategórie v teste sú pre Vás dôležité.

Michelin sa dostal na prvé miesto vďaka vysokej kilometrovej výdrži. Tá je však ovplyvnená jazdeckým štýlom a miestami kadiaľ sa jazdí. 

Ak by sme sa zamerali na ekológiu a výsledky v „Nákladoch“ tak jednoznačným víťazom by boli pneumatiky GoodYear EfficentGrip Performance 2, ktoré sa aj stali víťazom kategórie Ekologické pneumatiky AutoBild 2024 v tomto rozmere.

letne pneumatiky test 205/55 R16

letné pneumatiky 205/55R16

AutoBild test letné pneumatiky

* Test súvisiaci s bezpečnosťou;

** Klasifikácia podľa požiadaviek EÚ na označovanie pneumatík pre valivý odpor/priľnavosť za mokra/hlučnosť. Hodnotenie prebieha známkami ako v škole od 1 („veľmi dobre“) po 6 („neuspokojivé“). Percentá za jednotlivými typmi testov zodpovedajú váhe zo 100% známky za celú kategóriu testov. Každá z kategórií týkajúcich sa bezpečnosti „Mokro“ a „Sucho“ predstavuje 40% z celkovej známky. Kategória Náklady-Efektívnosť má váhu 20% z celkovej známky.

Testy na suchej vozovke

Jednoznačnou voľbou pre suchú jazdu je Vredestein Ultrac. Jeho výsledky sú najlepšie z celého poľa. A predsa je na poslednom mieste. Tu je vidno aká váha sa prikladá pri testoch na náklady a ekológiu. Na suchu predviedli dobré výsledky aj Continental a Kumho.

pneumatiky 205/55R16 test

Testy na mokrej vozovke

Na mokru si dobre počínalo najmä Kumho s Continental a Falken. Keďže išlo o vybraných 20 kandidátov, brzdné dráhy boli vcelku uspokojivé. Horšie to bolo pri vyradzovacom teste kde rozdiely o dĺžke jedného auta neboli výnimočné. Jednalo sa najmä o lacnejšie ázijské značky. 

Náklady a efektívnosť

Táto kategória bola síce obsiahnutá v testoch aj v minulosti a dnešnej dobe sa jej prikladá až príliš vysoká váha. Od pneumatík by sme očakávali hlavne bezpečnosť a ovládateľnosť. Dojazd a spotreba je síce dôležitá ale rozdiely v jazdeckom štýle, regióne kadiaľ sa s autom jazdí a používanie autopríslušenstva, ktoré spotrebuje viac energie môže ovplyvniť tieto kategórie.

Podľa testu je najekologickejšou pneumatikou jednoznačne  GoodYear EfficientGrip Performance 2 s vynikajúcimi výsledkami. Podľa výpočtov zvládne až 45.000 km kým pneumatika na chvoste zvládne len 15.000km. Poslednou je Vredestein Ultrac a táto ekologická trieda testov bola pre neho veľkým handicapom.

Záver z testov

Test ukázal opäť, že prémiové pneumatiky sú všestrannejšie a majú podstatne lepšie jazdné vlastnosti ako lacné pneumatiky. To nie je žiadna novinka. Čo je však dôležité, nenechajte sa zmiasť umiestnením pneumatík a preštudujte si jednotlivé testy v každej kategórii. Niekto sa viac zaujíma o jazdné vlastnosti a spotreba nie je taká dôležitá. Iného vodiča však možno viac zaujme efektívnosť lebo nemusí meniť pneumatika tak často. 

Ak viete aký štýl jazdy preferujete a kadiaľ budete jazdiť, nájdete si aj tie správne pneumatiky pre svoje auto. V každom prípade sú dve dôležité vlastnosti pneumatiky – brzdná dráha na suchu a na mokru. Tieto by nemal prehliadať žiadny vodič.

našu ponuku v rozmere 205/55R16 nájdete: TU

zdroj: AutoBlid, Nemecko